Pon - Pet: 9:00 - 17:00

Sub-Ned Zatvoreno

+32 2 230 6733

slavonija@slavonija.be

Rue Montoyer 18/b 1040 Bruxelles Belgium

Na poziv zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera i Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu prezentirani turistički potencijali Slavonije

U je Bruxellesu održana konferencija na temu kontinentalnog turizma i očuvanja prirodne i kulturne baštine Slavonije i Podravine.

U zajedničkoj organizaciji Ureda zastupnika Karla Resslera u Europskom parlamentu, Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema te Virovitičko-podravske županije, održana je konferencija na temu razvoja kontinentalnog turizma kroz očuvanje prirodne i kulturne baštine s naglaskom na ulogu EU fondova.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Virovitičko-podravske županije, Razvojne agencije VIDRA, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ,  Javne ustanove Park prirode Papuk, Veleučilišta u Virovitici, Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, Turističke zajednice VPŽ te predstavnice Požeško-slavonske županije, između kojih i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Na konferenciji se uvodno obratio zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler koji je zaželio dobrodošlicu svim prisutnima i osvrnuo se na kontinentalni turizam kao na jedan od glavnih ciljeva konferencije. Dodatno, istaknuo je kako su Slavonija, Virovitičko-podravska županija i Požeško-slavonska županija primjer razvoja turizma u kontinentalnom području Hrvatske. Ujedno zahvalio je i voditeljici Ureda Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu Renati Taušan na uloženom trudu u organizaciji konferencije kojom su županije prikazale turističke bisere svojih područja.

Prisutnima se obratio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuvši sve veću prepoznatljivost destinacije Slavonija i Podravina.

„Virovitičko-podravska županija dio je kontinentalne turističke regije Slavonija, pod nazivom destinacija Slavonija i Podravina te postaje sve prepoznatljivija i nagrađivanija turistička destinacija. Tako se obnavljaju dvorci i kurije, razvija se kulturni turizam, a u fokusu je zeleni, odnosno eko turizam. Trenutno je 92% teritorija VPŽ u kategoriji ruralnog područja, a nova era turističkog razvoja započinje prije 15-ak godina dostupnošću EU fondova od kada smo uložili približno 60 milijuna eura“ – rekao je župan Andrović zahvalivši zastupniku Ressleru i voditeljici Taušan na organizaciji konferencije.

Konferenciji je prisustvovao i zastupnik u Europskom parlamentu Christian Sagartz koji se osvrnuo na kontinentalni turizam u Austriji te gradišćanske Hrvate koji njeguju čuvanje hrvatske baštine u Austriji.

Ravnateljica Javne ustanove Pleternica, Jasna Hoffmann, koja upravlja Muzejom bećarca istaknula je da je realizacija ideje o Muzeju bećarca trajala je punih deset godina i u nju je uključen velik broj dionika iz cijele Hrvatske. Postav prezentira nematerijalno kulturno bogatstvo Slavonije, Baranje i Srijema koje se nalazi na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Na panelu se raspravljalo i o razvoju kontinentalnog područja Slavonije i Podravine, biološkoj raznolikosti, zaštiti prirode te transformaciji i razvoju područja kroz korištenje sredstava EU fondova, a spomenuti su i najznačajniji turistički projekti poput Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, Posjetiteljskog centra Dravska priča, Geo-info Centra Voćin, Centra za posjetitelje Križnica, Hotela Kurija Janković u Kapela Dvoru, TIC-a Klopotec te dva projekta u tijeku Turističko-rekreacijski centar „Jezero-Hercegovac-Ružica grad“ i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni.

Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema nastavlja ispunjavati svoju temeljnu ulogu, a to je predstavljati interese regije, povezivati dionike s lokalne, regionalne, nacionalne i EU razine te prezentirati uspjehe u upravljanju i korištenju fondova EU s ciljem povećanja konkurentnosti i vidljivosti.

 (www.vpz.hr, Foto: A. Zeko, Predstavništvo SBS)

vizualni_identitet_dno_hr_230__230x102.png
Pon - Pet: 9:00 - 17:00
Sub-Ned Zatvoreno

slavonija@slavonija.be

+32 2 230 6733
+32 477 164 772

Rue Montoyer 18/b
1040 Bruxelles
Belgium

Izjava o pristupačnosti

© 2024 Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema - Bruxelles.